집에서 불고기피자(고구마 크러스트) 만들어 먹기 / Cooking Bulgogi pizza

오늘은 독일에서는 절대 시켜 먹을 수가 없는 불고기 피자를 만들어 먹어 보았다. 우선 그러려면 불고기를 준비해야 하는데, 일단 여기는 잘게 자른 불고기가 없으니깐 그냥 마트에 파는 간 고기를 사용했다.

Today, I tried to cook Bulgogi pizza which we cannot never order from any restaurant. To do so, I had to prepare Bulgogi first. But, here I cannot find any beef as thin as Bulgogi, so I just used ground beef meat which we can easily find at any supermarket here.

불고기 양념은 간단하다. 팬에다가 마늘 한 스푼과 간 고기를 넣고 간장과 설탕을 1:0.8 비율로 넣고 볶으면 된다.

Making Bulgogi sauce is very simple. You can just put some ground garlic (around 1 spoon) and ground meat on a pan, and soy sauce & sugar as 1:0.8 rate and you mix them and fried until the meat is cooked enough.

피자 도우, 토마토 패스트리, 옥수수콘, 치즈와 같은 나머지 재료는 모두 슈퍼마켓에서 사면 된다.

You can get the rest ingredients such as pizza dough, tomato pastry, corn can, cheese from a supermarket. Then, you are ready to cook pizza now.

아, 고구마 무스 만드는 방법 설명을 빼먹었다. 독일 고구마는 한국 고구마보다 진짜 맛이 없는데… 내가 맛있는 고구마를 못 찾은 건지 모르겠다. 일단 색깔부터 다르다. 한국 고구마는 속이 노란색인데 독일 고구마는 주황색이다… 그래도 한국에서 맛보던 고구마 크러스트가 먹고 싶어서 고구마 무스를 한번 만들어봤다. 일단 고구마를 삶고 생크림 약간이랑 꿀 듬뿍 넣어서 으깬 다음 믹서기에 좀 갈아주면 부드러운 고구마 무스가 완성된다.

Oh, I missed explaining how to make sweet potato mousse. German sweet potato is less tasty than Korean one. It might because I have not found the delicious one yet. Anyway, the color is also different. The Korean one’s core is yellow but the German one is orange. Nevertheless, I wanted to taste sweet potato which is usually on some Korean pizza. So, I just tried to make sweet potato mousse. I just boiled sweet potato and put the boiled sweet potato, cream and a lot of honey (because the German sweet potato is not sweet enough), and then mixed them all with a electronic mixer.

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이렇게 만든 고구마 무스를 피자 가장자리에다 넣고 말아주었다. 그리고 토마토 패이스트리를 바르고 불고기와 콘옥수수를 뿌려주었다.

I put the sweet potato mousse on the three edges of the pizza dough and rolled them, and apply tomato pastry and put some Bulgogi and corns on it.

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그리고 이 두 치즈를 사용했다. 에멘탈과 고다 치즈.

And I used these two types of cheese.

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그런 다음 230도로 예열된 오븐에 15분간 구워 주었다.

And then, I baked this in the oven which was preheated with 230 degree for 15 minutes.

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완성! Ta-da! It’s done!

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솔직히 한국 고구마 크러스트 피자와는 비교도 안 되지만 이것도 나름 맛있었다. 앞으로 자주 해 먹을 것 같다.

In fact, it was not as delicious as the Korean one but it tastes also good. I think I’m gonna cook this pizza frequently.

 

K.H.

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